Daca tot e Valentine’s day, vom discuta astăzi despre un subiect mai aparte … și anume, cum facem să ne îndrăgostim de mișcarea fizică?
Bun, pentru început, întrebarea ar fi DE CE să te îndrăgostești de sport? Oricare ar fi obiectivul tău, pentru a-l atinge trebuie găsită o metodă sustenabilă, o metodă pe care să o poți urma cu ușurință și care la final să devină o plăcere, iar încet încet să clădească obiceiuri sănătoase, astfel ducând spre un stil de viață. Efectul yo-yo and dietelor și sala sezonieră nu ne vor aduce niciodată rezultatele dorite, și de multe ori ajungem să punem mai multe kilograme în plus față de când am început această schimbare. Este ca si cum am face 2 pași înapoi și unui înainte!
Dragostea forțată nu funcționează niciodată, asta e clar. Dar de multe ori având privirea fixată spre obiectivul final, nu dăm importanță detaliilor, schimbărilor minore prin care corpul trece. Și astfel ajungem să credem că “nu funcționează” , sau nu avem rezultatele dorite la fel de repede pe cât ne-am așteptat … Heeey, stai așa! Cum te aștepți tu să schimbi 10,15,20 sau chiar mai mulți ani de sedentarism și obiceiuri haotice într-o singură lună? Nu este posibil, dar asta nu înseamnă că schimbări nu se întâmplă în corp. Voi descrie astfel câțiva pași ușor de implementat și de urmat, câteva idei menite să iți deschidă viziunea spre întregul proces prin care tu ar trebui să treci:
1. Documentează-te, invață, studiază! Informația este ceea ce îți dă puterea de a face o schimbare și creativitatea de a-ți concepe singur planul. Fără informație te vei simți rătăcit într-un loc în care nu ai habar ce cauți. Primul pas a fost facut, ești acolo! Dar mai departe? Poți să apelezi la un antrenor personal care să te asiste sau să iți sugereze un plan de început. Colaborarea cu un specialist în acest domeniu îți va asigura progresul cât mai rapid și sigur. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te culci pe ureche și să lași totul pe seama antrenorului! Ține minte: E vorba de o colaborare! Învață cât mai multe de la el, întreabă-l cât mai multe informații, încearcă să întelegi logica structurii antrenamentului propus de el. Dacă un antrenor personal nu îți este la îndemână, sau nu vrei să începi colaborarea cu unul, ai opțiunea de a te auto-educa. Internet-ul este probabil cea mai puternică unealtă de care dispunem în momentul de față … avem accesul la orice informație, oricând! Dar mare atenție la sursa de unde vă informați! Există multe informații eronate care circulă pe Internet, așa că sugerez să vă documentați din cât mai multe surse posibile înainte de a lua decizia de a urma un plan de antrenament sau nutrițional, și revizuiți cât mai mult forma de execuție a exercițiilor! Dacă aveți prieteni care se antrenează de ceva timp și chiar au avut rezultate bune, puteți să le propuneți să vă antrenați împreună!
2. Pune-ți obiectivul ca fiecare zi să conteze! “Trasul de fiare” ici-colo, fără vreun plan sau vreo logică, cu pauze îndelungate între serii nu te ajută cu nimic! Odată ce avem un plan de antrenament, săptămânal trebuie să facem progres! Fie că e vorba de mai multă greutate ridicată, mai multe repetări, un număr mai mare de serii, sau finalizarea antrenamentului într-un timp mai rapid (sau eventual într-un timp mai îndelungat dacă e vorba de anduranță). Nu intrăm în sală cu ideea de a “pune” mersul la sală pe lista activităților, ci venim acolo cu un obiectiv! Fiecare zi trebuie să te aducă mai aproape de scopul tău!
3. Monitorizează-ți antrenamentul și alimentația, și învață să te bucuri pentru fiecare mic progres pe care îl faci!
4. Nu te cântări în fiecare zi! Sunt foarte mulți factori implicați în fluctuațile de greutate. După părerea mea strict personală, schimbările se văd cu adevărat în oglindă, nu pe cântar! O singură dată pe săptămână este suficient să te cântărești și să vezi ce schimbări apar la greutatea corporală.
5. Rămâi flexibil în alimentație! Nu trebuie să mănânci numai piept de pui și orez! Poftele apar în momentul în care te restricționezi mult prea riguros și ajungi să mănânci aceleași mese în fiecare zi! Atâta timp cât 80% din ceea ce mănânci vine din surse curate, bogate în micronutrienți și iți atingi obiectivul caloric în fiecare zi, cu restul de 20% poți să faci ce vrei (desigur în limita bunului simț). Distribuirea macronutrienților este de asemenea foarte importantă, sugerez citirea articolelor unde dezbatem exact această idee(link: https://www.facebook.com/Ironbeat.ro/photos/a.1216578901834424/1184546998370948/?type=3&theater ).
Diversifică alimentația și adu creativitatea în bucătărie!
6. Răbdare! Răbdare și iar răbdare! Este un proces de învățare și de deprindere al unor obiceiuri sănătoase și active! Trebuie să iți dedici timp și să ai încredere în acest proces de schimbare. Drumul până acolo este mult mai important decât destinația finală!
Ca să devină o pasiune pentru tine, trebuie să devină o plăcere! Este exact ca și în dragoste, te bucuri de fiecare moment cu acea persoană nu datorită faptului că îți poate oferi ceva, ci pentru că îți place compania ei și te simți confortabil, o intelegi și o adori!
Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să îl distribuiți cu cei dragi vouă!
Pentru articole legate de alimentație: https://www.facebook.com/pg/Ironbeat.ro/photos/?tab=album&album_id=1216578901834424
Pentru articole legate de antrenament:
https://www.facebook.com/pg/Ironbeat.ro/photos/?tab=album&album_id=1216574575168190
Commentaires